12-03-‘12

Toren Overhoeks te koop voor minimaal 10 mln euro

De Toren Overhoeks, het voormalige hoofdkantoor van Shell staat officieel te koop. De gemeente Amsterdam heeft hiervoor een tender uitgeschreven, waarvoor afgelopen vrijdag de aftrap werd gegeven door wethouder Maarten van Poelgeest en stadsdeelvoorzitter Rob Post.

‘Dit is een van de mooiste plekken in Amsterdam waar je je als bedrijf kunt vestigen. Ik hoop dat de toren een bestemming krijgt die reuring met zich mee brengt en die publiek trekt. Samen met het Eye filmmuseum en de Tolhuistuin wordt dit een nieuwe hotspot aan de Noordelijke IJ-oever’, volgens stadsdeelvoorzitter Rob Post.

Wethouder van Poelgeest: ‘Er is geen plek te vinden die zo centraal ligt in de stad en zo'n fenomenaal uitzicht biedt over de stad. Vanaf de bovenste verdieping ligt Amsterdam letterlijk aan je voeten. Die locatie moet een plek worden van alle Amsterdammers.’

De gemeente Amsterdam nodigt iedereen uit een plan in te dienen, dat past binnen de voorwaarden van de tender. Zo is een van de voorwaarden dat de bovenste verdieping en de begane grond publiekstoegankelijke functies krijgen. Voor de top denkt de gemeente bijvoorbeeld aan een skylounge, die een panoramisch uitzicht biedt over de stad. Met een minimum vraagprijs van 10 miljoen euro voor het gebouw met een omvang van in totaal 13.000 m2 hoopt de gemeente op veel inschrijvingen. De kandidaat moet ook voor de financiering en de uitvoering van het plan zorgen. Er zijn verschillende functies mogelijk; horeca, hotel, voorzieningen of bedrijven. Er kan tot 16 mei een plan worden ingediend voor herontwikkeling van de 80 meter hoge toren. Na de zomer wordt de winnaar van de prijsvraag bekendgemaakt.

De uit 1966 stammende toren, ontworpen door architect Arthur Staal, staat sinds het vertrek van Shell leeg. Sinds 1969 is deze toren het icoon van de noordelijke IJ-oever en inmiddels de trotse buur van het nieuwe Eye Filmmuseum. Toren Overhoeks ligt in de nieuwe stadswijk Overhoeks in Amsterdam Noord. Een gebied waar nu al volop wordt gewoond en gewerkt. Meer informatie op www.torenoverhoeks.nl

Foto van de week

Verbouwing Toren A'DAM

 

pin
Hou me op de hoogte

youtube
linked-in
facebook
 
Delen