Brug Overhoeks

Op 15 mei 2009 is de fiets/voetgangersbrug geplaatst over het Buiksloterkanaal langs het IJ in Amsterdam-Noord. Deze brug gaat de toegang verschaffen tot de nieuwe stadswijk Overhoeks. De stalen brug is vanaf de pont Buiksloterveer, naast de Toren Overhoeks, voor iedereen goed zichtbaar.

VDS staalbouw heeft de brug gebouwd in Vlissingen waarna hij vandaag over het water naar Amsterdam is getransporteerd. De inrichting van het gebied aan weerszijden van de brug vindt na oplevering van de brug plaats.

De brug is nog niet voor het publiek toegankelijk, pas als de eerste bewoners hun intrek nemen op Overhoeks, eind van dit jaar, zal de brug in gebruik worden genomen.

De brug wordt voor de medewerkers van Shell wel eerder opengesteld als het Shell Technology Centre Amsterdam geopend wordt. Ook voor bepaalde evenementen zoals deze zomer het Over het IJ-festival is de brug tijdelijk even toegankelijk als festivallocatie.

Ontwerp brug
De brug is ontworpen door Mike Korth van korth tielens architecten. De constructie van de brug is bijzonder. De brug is gemaakt van twee grote stalen liggers. De schuine lijnen in de brug verwijzen naar de constructie en de beeldtaal van de Toren Overhoeks en de bijbehorende bedrijfskantine uit de jaren 60 van architect Arthur Staal. De zijkanten van de brug zijn verschillend van hoogte waardoor het uitzicht op eenvoudige wijze van links naar rechts wisselt. In de hoge delen zitten grote kijkvensters met geïntegreerde led verlichting.

Overhoeks
In Overhoeks worden 2.200 woningen gebouwd; koop- en huurwoningen, waaronder ook sociale huur. De woningen zijn van internationaal befaamde architecten als Álvaro Siza, Tony Fretton, Francine Houben en Jo Coenen.

Er is 130.000 m2 ingepland voor bedrijven, kantoren, culturele instellingen, winkels en horeca. Het nieuwe gebouw van het Filmmuseum krijgt zijn plek in het park van Overhoeks, een stadspark dat zich uitstrekt langs het IJ op de zonnige Noordelijke IJoever.

Shell verhuist momenteel naast Overhoeks naar het Shell Technology Centre, een internationaal technologiecentrum voor 1.300 medewerkers, dat in september 2009 wordt geopend. De eerste woningen in Overhoeks worden eind dit jaar opgeleverd.

In de ontwikkeling van Overhoeks werken zeven partijen nauw samen in het partnership Overhoeks: ING Real Estate, Ymere, Vesteda, projectbureau Noordwaarts, stadsdeel Amsterdam-Noord, Shell en het Filmmuseum.

  • Deel deze film via:
  • Share on Facebook
  • Hyves
  • Twitter
Foto van de week

Verbouwing Toren A'DAM

 

pin
Hou me op de hoogte

youtube
linked-in
facebook
 
Delen