Noorderpark & Vliegenbos

Noorderpark

Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn is de mogelijkheid ontstaan het Florapark samen te voegen met het Volewijkspark aan de overkant van het kanaal. Er is één mooi, uitgestrekt groengebied ontstaan: het Noorderpark.

Het Florapark is aangelegd in 1921 in Engelse landschapsstijl. Het is een heerlijk rustig stadspark, waar je een aantal bijzondere bomen kunt vinden, zoals de amberboom en de trompetboom. In 2012 werd het park opnieuw ingericht.

Klik hier voor meer informatie over het Noorderpark.

Vliegenbos

Het W.H. Vliegenbos is het oudste stadsbos van Amsterdam en het laatste volwassen ‘iepenrijke loofbos’ van West-Europa. Het bos is 20 hectare groot. Oorspronkelijk was het groter, maar in de loop der tijd zijn er wat stukjes bos ‘vergeven’ aan de camping, een scoutingterrein, een sportpark en scholen. In het bos staan nog steeds veel monumentale bomen.

Het Vliegenbos is in 1916 geplant als ‘Bosch voor den arbeiders’ op initiatief van de socialistische wethouder W.H. Vliegen. Een woest woud moest het worden, een woud dat de fantasie prikkelt, met romantische, slingerende waterlopen. Dat is prima gelukt. In de oorlog is het Vliegenbos grotendeels opgestookt in Amsterdamse kachels, maar daarna zijn de boomstompen gewoon weer uitgelopen. Dankzij doordacht natuurbeheer is het Vliegenbos een echt bos, met grote iepen, een wilde onderbegroeiing en mooie open plekken. Er zijn spechten en roofvogels en er is een reigerkolonie gevestigd met zo’n 50 nesten.

Foto van de week

Verbouwing Toren A'DAM

 

pin
Hou me op de hoogte

youtube
linked-in
facebook
 
Delen